Wie bouwt, kan kiezen voor een slimme woning. Een slim huis waarin je toestellen en al je installaties met elkaar én met jou praten. Ook via je smartphone, de mogelijkheden zijn eindeloos. Wanneer beslis je welke toepassingen je wilt aansturen en waar moet je zeker rekening mee houden? 

Wanneer nadenken over huisautomatisering?

Als de plannen van je nieuwe woning op tafel liggen, zou je er ook al de inplanning van je huisautomatiseringsysteem op moeten terugvinden. Met andere woorden, het is een onderdeel van het ontwerp van je woning. Je keuzes hebben invloed op verschillende onderdelen van het bouwproces, waarop alle installateurs zich moeten afstemmen. Denk maar aan je verwarming, alarm, zonwering …

Waarop moet je letten bij het ontwerp?

Investeer bij een nieuwbouw nu al in wat je later niet meer of heel moeilijk kan aanpassen. Naast de tegels en de bakstenen verdient ook de elektrische installatie de nodige aandacht. Met de juiste bekabeling maak je alles heel wat flexibeler. De bekabeling van huisautomatisering loopt rechtstreeks van de elektriciteitskast naar de schakelaar. Bij een installatie zonder huisautomatisering is die schakelaar niet altijd verbonden met een apparaat zoals de verlichting of verwarming.

Bovendien is een bedrade installatie nog altijd de beste back-up voor je wifi- of vaste internetverbinding. Plaats ook genoeg stopcontacten en data-aansluitingen, want die heb je nooit genoeg.

Wat als je later je huisautomatiseringsysteem wilt aanpassen?

Het grote voordeel van slimme technologie? Je moet nog niet weten hoe je gezin evolueert en wat je later met je installatie wilt doen. Huisautomatisering is flexibel. Je past je woning heel gemakkelijk aan je nieuwe levenssituatie aan. Komt er een baby bij of start je thuis een eigen zaak? De drukknop die nu je verlichting bedient, stuurt later misschien je zonwering aan.

Een functie die je nu nog niet nodig hebt, activeer je binnen enkele jaren heel gemakkelijk. Zonder bijkomende kap- of breekwerken. Je kan eventueel wachtleidingen voorzien voor de voeding en stuurkabels van apparaten die je nu nog niet automatisch wil aansturen.

Wat met huisautomatisering als je ouder wordt?

Je denkt er misschien nu liever nog niet aan, maar je wordt ouder. En ooit komt er een dag waarop je wel wat extra hulp kan gebruiken. Dankzij slimme technologie blijf je langer thuis wonen. Jij verandert, dus waarom zou je woning dat ook niet kunnen? Je stelt bijvoorbeeld in dat een kookplaat nooit langer dan 1 uur aanstaat. Of – als je al wat ouder bent – dat je kinderen een sms’je krijgen als er voor 10 uur ’s ochtends nog geen beweging is in je huis.